GettyImages Маските стават задължителни за всички ученици от 5 до 12 клас.

...
GettyImages
Маските стават задължителни за всички ученици от 5 до 12 клас.
Коментари Харесай

Пулмолог: Ваксинацията при децата трябва да е след 15-годишна възраст

 GettyImages Маските стават наложителни за всички възпитаници от 5 до 12 клас. Това реши дефинитивно Министерството на обучение. Според специалисти носенето на маски при дребните възпитаници няма да има резултат, по тази причина и вярно са изключени от листата със наложителната мярка.

" Децата в 1-4 клас не са задоволително дисциплинирани, с цел да им се изясни тази мярка, която е много мъчителна. Те са буйни, непрестанно играят, дърпат си маските, те падат по земята. При тях рационалното носене на маски е проблематично ", разяснява пулмологът проф. Светлана Велизарова пред  " България заран " по

Според нея до наложителните маски за учениците се стига, тъй като децата постоянно са заразоносители, само че нямат признаци и коронавирусът постоянно се открива, когато някой непосредствен се разболее. Тя е уверена, че маските може да отпаднат, в случай че се одобри постоянно тестване в учебните заведения.

" С тестването може да отпаднат маските в час и те да се носят единствено в междучасията. Ако някое дете бъде открито с позитивна проба, самите учители ще се ориентират и ще се наблюдават за признаци. За да се разбере равнището на инфектираност измежду младите, единственият метод е всеобщото тестване. Миналата година измежду майките имаше нервност - как ще бъркат до мозъка на децата. А процедурата е като взимане на пълнозвучен и носен секрет ", посочи пулмологът.

Проф. Светлана Велизарова не поддържа имунизацията на възпитаници под 15-годишна възраст.

" Ваксинацията на децата би трябвало да е след 15-годишна възраст. Между 12-15 година има прекомерно малко насъбран опит, с цел да сме сигурни, че може имунизациите да се ползват при тях безвредно. Така или другояче имунизациите са единствените, които могат да понижат вълните на пандемията или да протича по-леко болестта ", стимулира се пулмологът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР